top of page

Vellen & Demonteren

Velwerk vergt specifieke materiaalvereisten en know how om alles (letterlijk en figuurlijk) in goede banen te leiden. Het vereist o.a. kennis van de boommechanica en -fysica, gebruik van gecertificeerd gereedschap en geavanceerde zaagtechnieken. Dit soort werk kun je beter overlaten aan vakspecialisten die weten hoe zij risico's kunnen minimaliseren. 

Een boom die vrij kan vallen is, vanzelfsprekend, een makkelijkere en minder tijdrovende opdracht dan wanneer er bijvoorbeeld een (tuin)huis, serre, muur of haag langs de boom staat. In vele gevallen is dan een demontage van de boom nodig. Hierbij zullen we de takken/stammen gecontroleerd en stuk per stuk met o.a. afhangtouw en katrolsystemen laten afzakken. Ter plaatse beslissen we over de veiligste en efficiëntste methode.

Ze zijn ons niet onbekend: verhalen en filmpjes met zelfverzekerde doe-het-zelvers in de hoofdrol die bomen vellen met een faliekante afloop. Overweeg jij om één of meerdere bomen te rooien? Onderschat de gevaren voor jou en omgeving niet en laat dit soort werk uitvoeren een door gecertificeerde boomverzorger.

Scroll even verder als je wilt weten hoe wij verder kunnen helpen met het verwijderen van boomstronken en advies kunnen geven i.v.m. eventuele vergunningen nodig om een boom te verwijderen.

Velwerk vergt specifieke materiaal- vereisten en know how om alles (letterlijk en figuurlijk) in goede banen te leiden.

IMG_20210129_122520_edited.jpg

Stronken Frezen

Wil je op de plaats waar de boom heeft gestaan heraanplanten (gras, nieuwe boom of struik) dan frezen wij naar wens de wortels en de stronk uit met een stronkenfrees. 

Stoort deze stronk jou absoluut niet, al gedacht aan ecologisch vellen?

 

Hier laten wij enkele meters van de stam staan. Dit omdat deze aftakelende stam in alle veiligheid nog steeds een enorme natuurwaarde kan betekenen voor insecten, vogels en anderen beestjes. Ideaal voor in natuurtuinen!

Milieuvergunning

Het kappen van bomen is wettelijk beschermd en in bepaalde omstandigheden zal het niet toegelaten worden. Een kap-, milieu- of omgevingsvergunning is soms noodzakelijk om van te voren aan te vragen.

 

Deze voorwaarden zijn van gemeente tot gemeente afhankelijk en deze kun je raadplegen bij de Dienst Ruimtelijke Ordening van je gemeente. Toch hanteren de meeste gemeenten volgende regel voor het verwijderen van bomen:

"Je moet een omgevingsvergunning aanvragen voor het kappen van één of meerdere bomen als deze op meer dan 15 meter van je woning staan én de stam op 1 meter hoogte een omtrek van meer dan 1 meter heeft."

Het kappen van bomen is wettelijk beschermd en in bepaalde omstandigheden zal het niet toegelaten worden.

Ontdek ook

Controle, Advies

& Preventie

Aanplanten

Snoeien

Kroonverankering

bottom of page