top of page

Elke boomeigenaar heeft een zekere zorgplicht. Bomen doen leven maar kunnen ook een gevaar vormen voor jou en je omgeving.

Controle & Advies

Controle, Advies & Preventie

Het regelmatig controleren van je boom is om verschillende redenen belangrijk. Zeker bij jonge, snelgroeiende bomen. Zij willen wel eens gaan 'puberen'. Het tijdig opsporen van fouten in de kroon zorgt ervoor dat de boom later zelfstandig en gezond zijn volwassen leven tegemoet kan gaan. Daarnaast heb je als boom-eigenaar ook een zekere ‘zorgplicht’. Minder vitale en bomen op leeftijd kunnen namelijk een gevaar vormen voor jou en omgeving.

 

Om deze reden is het belangrijk voor de levensduur en uit veiligheidsoverwegingen periodieke boomcontroles uit te voeren. Zo kunnen problemen met de conditie en de structuur van een boom op tijd opgemerkt worden schade vermeden worden.

Dit doen we aan de hand van aan 'visual Tree Assessment'. 

Lees hieronder hoe we hiermee jouw boom controleren.

Visual Tree Assessment

Om de conditie van jouw boom te bepalen zijn er verschillende methodes voorhande. Met een VTA (Visual Tree Assessment) inspecteren wij de boomconditie op alle uiterlijke kenmerken. Denk hierbij aan het opsporen van vruchtlichamen (schimmels), kroonstructuur oude snoeiwonden, bladbezetting...

 

Op het einde zetten we de visuele data om in een helder advies en een actieplan. Moet er bijvoorbeeld gesnoeid, verankert of misschien wel niets gebeuren? In elk geval is het ons doel om de boom een zo lang mogelijk bestaan te laten hebben, zonder dat hij enige risico's met zich mee brengt. 

 

Wil je zelf alvast een snelle check doen? Aarzel niet om ons te contacteren als je 1 of meerdere van onderstaande punten vaststelt:

  1. Zwammen (sporen van) op of rondom de boom

  2. Kruisende of schurende takken

  3. Grote wonden, bliksemschade

  4. De boom heeft t.o.v. vorige jaren minder bladbezetting

  5. De top van de kroon sterft af

  6. Uitgebroken takken

  7. Vroegtijdige verkleuringen van bladeren

  8. Kale takken

  9. Plakoksels

  10. Scheuren bij zwaardere 'gesteltakken'

Doe zelf alvast een snelle check aan de hand van de 10 punten.

Ontdek ook

Controle, Advies

& Preventie

Aanplanten

Snoeien

Kroonverankering

bottom of page